RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte

LVWW moreel failliet?

Van de RedEerlijkeHandel redactie:

Wij kregen de brief, die onder dit artikel staat, toegestuurd door twee verschillende Wereldwinkels met de vraag wat wij hiervan weten.

Ons commentaar is : De aanwijzing van Mira International dat de zogenaamde 'handmade' = handgemaakte wierook van Gaia's wierook door een machine is gemaakt kan uiteraard niet onbesproken blijven, aangezien Fair Trade over leefbaar loon voor mensen gaat en niet over machines die 24/7 kunnen produceren.
Een tweede constatering van Mira International is dat de Gaia wierook beweert 100% natuurlijk te zijn terwijl de geur synthetisch en chemisch is. Dat is geen Fair Trade overtreding maar wel een leugen van de Fair Trade producent in het geval dat het waar is. Eerlijke handel met de nadruk op eerlijk is het dan zeker niet en wat zegt dat over de producent, vraag je je dan af.

Wij hebben een pakje Gaia's Incense gekocht en onderzocht of de constateringen van Mira International overeenkomen met wat wij waarnemen. Een pakje van De Moeder’s Geuren werd de referentie.
Betreft machinegemaakt:

 • de stokjes zijn inderdaad heel egaal en uniform. Dit lijkt niet op met de hand gerolde wierook waar enige onregelmatigheid duidelijk waarneembaar is;
 • wij zien dat de bamboestokjes zelf ook verschillen. De Gaia wierook bamboestokjes zijn perfect rond, terwijl de handgerolde stokjes minder gelijkmatig zijn;
 • Mira International zegt in onderstaande brief dat bij machine gemaakte wierook het eind van het bamboestokje te zien is en dat is bij de Gaia wierook inderdaad zo. Bij de handgerolde wierook zie je het bamboestokje er niet door heen komen.

Betreft 100% natuurlijk: bij het ruiken is er geen twijfel mogelijk :-). De Gaia wierook komt uit een andere wereld. Wij hebben Wild Lavender getest en de stokjes geuren zo sterk dat je ze niet eens hoeft aan de steken om ze op meters afstand te kunnen ruiken. Omdat we allemaal alle stokjes in handen hadden gehad, viel ook op dat de geur meer dan een uur aan je handen blijft zitten. Bij de handgerolde wierook moet je er met je neus naar toe om ze te kunnen ruiken. Dit verschil kan niemand ontgaan; het is duidelijk dat de natuur nooit zo geurt als de Gaia wierook.
Mira International schrijft ook dat handgerolde stokjes altijd stof afgeven. Op de stokjes van Gaia wierook zit inderdaad geen stofje.

Na onze test hebben wij Mira International gebeld en gevraagd of iemand van hen onze vragen wilde beantwoorden. Hier volgen onze vragen en de antwoorden die wij ontvingen:

Vraag: bestaan er machines die wierook maken?
Antwoord: ja, die bestaan al heel lang. Japanse wierook wordt vrijwel altijd met machines gemaakt. Er is ook een merk dat wierook zonder bamboestokje promoot en die wierook wordt ook met een machine geproduceerd. In India zijn veel wierookmaakmachines te koop. Indiaase wierookmachinemakers adviseren deze machines voor 'export quality incense'.

Vraag: kun je niet met de hand perfect regelmatige stokjes rollen?
Antwoord: Een paar zou nog kunnen als je bijzonder ervaren rolsters hebt en je een hoge mate van perfectie van hen eist. Maar alle stokjes is niet mogelijk omdat mensen geen machines zijn en je met zoveel uiterlijke factoren te maken hebt zoals de kleverigheid van het deeg: aan het begin van het rollen is het deeg kleveriger dan aan het eind van de bol deeg; en zoals de realiteit waar de stokjes van een rolster gemengd worden met die van andere rolsters en verschillen zichtbaar worden, zoals de plaats waar het deeg aan het stokje begint.

Vraag: wij constateerden een verschil in het bamboestokje, hoe kan dat?
Antwoord: de bamboestokjes die gebruikt worden bij machines moeten zo regelmatig mogelijk zijn om te voorkomen dat de machine vastloopt en om veel 'waste' te voorkomen. Die stokjes zijn machine gespleten en rond gefreesd. De Moeder's Geuren gebruikt geen bamboestokjes die zo perfect rond gefreesd zijn.

Vraag: jullie zeggen in de brief dat je aan het eind van het stokje het bamboestokje kan zien en dat kan niet als de wierook handgerold is. Wij hebben dat ook geconstateerd maar kunnen jullie uitleggen hoe dat verschil ontstaat?
Antwoord: bij het rollen met de hand knijp je de deegbol aan het eind af, maar dan blijft er altijd voorbij het eind van het bamboestokje een soort slurfje deeg hangen. Dat slurfje wordt bij het afrollen met de pink tegen het stokje aangedrukt, waardoor het bamboestokje altijd aan het eind afgesloten wordt. Bij een machine werkt dat niet zo en wordt het deeg exact tot het eind van het stokje aangebracht en is er geen slurfje over om het eind te bedekken. Op onze site staan filmpjes over het rollen van wierook en bij 1 zo'n filmpje kun je zien als je goed kijkt hoe de rolster haar pink tijdens het rollen gebruikt om het slurfje aan te drukken. Een fantastische techniek die tijd bespaart waardoor de vrouw meer stokjes per dag kan rollen en meer verdient.

Vraag: dat Gaia wierook chemisch is kan iedereen ruiken, want de geur is overweldigend, maar waarom is het synthetisch en chemisch? Wat is het voordeel?
Antwoord: Er zijn een aantal redenen.

 • chemische wierook is veel goedkoper te maken, heel veel goedkoper. De parfum die de wierook laat geuren wordt met chemische verdunningsmiddelen, zoals ftalaten, verdund. Wel 2 tot 10 maal. De verdunningsmiddelen zijn 'geurloos' en heel goedkoop, waardoor je het parfum tot 10 keer goedkoper kan maken. Die verdunningsmiddelen worden ook vaak aangeduid als weekmakers;
 • maar de verdunner zorgt er ook voor dat de wierook zich heel snel verspreidt. Wat de alcohol is voor een parfum, is de verdunner voor de wierook. De alcohol helpt Chanel parfum zich te verspreiden, want anders kan je de Chanel niet op afstand ruiken en dat is wel de bedoeling voor een vrouw (of man). De wierook verdunners, weekmakers, zoals de ftalaten zijn verboden want zij kunnen hormoonverstoringen geven van ernstige aard. Jammer genoeg voor de consument wordt er bij geurverspreiders niet op gecontroleerd en worden ze nog in veel artikelen gebruikt.
 • kortom, een wierook 100% natuurlijk noemen terwijl er verboden middelen inzitten is bedrog.

Vraag: en dan de Fair Trade vraag. Hoe denken jullie dat dit kon gebeuren?
Antwoord: de LVWW was in hoge nood toen zij ons hadden geschorst met betrekking tot de tussenhandel affaire. Bij Wereldwinkels is wierook een grote trekker, dat een trouw publiek kent. Een aantal jaar geleden werd het erkend als 1 van de 3 steunpilaren van de Wereldwinkel. Het kon ten tijde van crisis een grote verliespost worden voor Wereldwinkels (meestal maakte de wierook rond de 10% van de totale jaaromzet uit) en het geloof in de LVWW stond op het spel. Maar hoe krijg je zo gauw een Fair Trade wierook gevonden en gecertificeerd? De vorige poging liep mis toen bekend werd dat het merk uit Frankrijk kwam, dus daar konden ze niet meer terecht. Alchemia van de Gaia wierook zal toen bereid gevonden zijn om een Fair Trade wierook te zoeken en te laten certificeren. Vanwege tijdnood en door gebrek aan kennis (?) heeft men niet opgelet en is men in zee gegaan met de producent van Gaia wierook. Snelle certificering was uiteraard geen probleem, ondanks het feit dat Alchemia het project (?) in India nooit bezocht kan hebben. Mensen of instanties in India kunnen het project wel goedkeuren als Fair Trade, zal de LVWW gedacht hebben.
En dan is het product gecertificeerd en blijkt het geen handicraft = handgemaakt te zijn! Het kan dat niemand dit besefte, want niemand is daar geweest om het te controleren en in Nederland hoef je het niet te zien als je niet oplet. Dat de wierook niet 100% natuurlijk is, zal echter niemand met enige kennis van zaken ontgaan zijn.

Vraag: jullie zullen veel reacties binnen gekregen hebben. Wat is zoal de teneur?
Antwoord: de reactie is zoals je kunt vermoeden afhankelijk van de soort Wereldwinkel. De partnerwinkels hebben het meest te verliezen. Zij kiezen vrijwel altijd voor totale ontkenning. Dat is een psychologisch gegeven: des te groter de schok des te feller de ontkenning. Dan is er een groep die zegt: we wachten het af en hebben geen oordeel of we kunnen het niet beoordelen. Contactpersonen sturen de brief vaak door aan hun bestuur en er zijn besturen die zeggen de brief door te sturen naar de LVWW en hun antwoord af te wachten. Wereldwinkels die hun lidmaatschap hebben opgezegd of gaan opzeggen, juichen ons zoals te verwachten valt eensgezind luid toe. We krijgen veel riemen onder het hart en harten onder de riem :-).

Vraag: zijn jullie van plan deze zaken aan de Reclame Code Commissie te melden, zodat zij via de media de consument waarschuwen voor deze misleidingen?
Antwoord: nee, melding is een zaak voor de consument of de Wereldwinkel. Zij zijn de dupe, niet wij.
Maar misschien roept Alchemia de Gaia wierook terug en wordt deze zaak in de kiem gesmoord.
Wij van het RedEerlijkeHandel team zetten grote twijfels bij de betrouwbaarheid en deskundigheid van een certificerende instantie die een machine gemaakt product kan certificeren en goedkeuren als 'Fair Trade en handgemaakt door vrouwen uit achterstandswijken in Zuid-India'.


De brief van Mira International:

onderwerp: Gaia wierook is gecertificeerd maar is niet handgemaakt (dus geen handicraft)

Beste <Wereldwinkel>,

U koopt Gaia wierook in of u bent gevraagd om Gaia wierook in uw assortiment op te nemen, in plaats van de Moeder's Geuren bloemenwierook.

Wij willen u hierbij waarschuwen dat de Gaia wierook niet handgemaakt is (wat wel op het pakje staat). Deze wierook is machine-gemaakt en kan dus niet onder het label handicrafts vallen. Op het pakje staat een foto van een Indiase vrouw die wierook rolt, wat betekent dat deze zaken volgens de Reclame Code Commissie onder misleiding of zelfs bedrog valt.

Bovendien staat op het pakje '100% natural' terwijl het om een synthetische en chemische wierook gaat, die gedompeld is. Bij dompel wierook is de hoeveelheid synthetische verdunningsmiddelen tussen de 50% en 90% van het 'parfum'.

Als laatste staat op het pakje Fair Trade. Het klopt dat de LVWW een certificering heeft gegeven, maar in niets is voldaan aan de criteria, die eisen dat het product handgemaakt is en de vrouwelijke rolsters een eerlijk loon krijgen. Een door een machine gemaakt product kan nooit handgerold zijn.
De LVWW beweert dat de wierook gerold is door vrouwen in een achterstandswijk in Zuid-India en dat dit project gecontroleerd is! Zelfs de importeur is nooit in India, laat staan bij het project, geweest! Dit is een flagrante schending van uw vertrouwen in de LVWW. Een vereniging die 1,8 miljoen euro heeft ontvangen voor het opzetten van een eerlijk certificeringssysteem!
De LVWW stelt in het Extranet bericht over deze wierook dat u deze wierook met een gerust hart kunt kopen! Een consument kan het echter oplichting noemen, omdat hij betaalt voor eerlijke Fair Trade wierook met 100% natuurlijke ingrediënten terwijl daar geen sprake van is en deze wierook per stokje zelfs meer dan tweemaal zo duur is dan de natuurlijke en eerlijke wierook van de Moeder's Geuren.

U begrijpt dat het imago van uw Wereldwinkel groot gevaar loopt in het geval dat u deze wierook verkoopt of blijft verkopen als Fair Trade, handgemaakt en natuurlijk, nadat u door deze brief op de hoogte bent gesteld van de misleiding en het bedrog bij de presentatie van dit product.

U kunt zelf beoordelen dat deze wierook met een machine is gemaakt als u naar de volgende punten kijkt:

 • alle 15 stokjes zien er precies hetzelfde uit (vergelijk met onze stokjes waar het met de hand rollen zich uit in onregelmatigheden)
 • de stokjes zijn perfect rond (er zit geen enkel deukje in dat op handgemaakt kan duiden)
 • aan het eind van het stokje kan het bamboe stokje gezien worden (wat alleen kan met een machine en niet mogelijk is als het stokje met de hand gerold is)
 • het wierookdeeg is bij elk stokje even lang (wat onmogelijk te bereiken is bij handgemaakte stokjes, want mensen zijn geen machines).

Dat de wierookgeur niet natuurlijk is, kan eenvoudig getest worden door de geur te vergelijken met de geur van onze stokjes. Maar ook door aan de stokjes te voelen: bij onze stokjes krijg je zwarte stof (houtskool) of bruine stof aan je handen, bij synthetische dompel wierook is er geen losse stof te bekennen!

Kortom u wordt met de Gaia wierook misleid, zelfs bedrogen, door de importeur en door uw eigen vereniging.

Met vriendelijke groet,

Hyacintha Schouten
namens Mira International BV

 
Artikelen bekeken hits : 2057718

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn