RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 36

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 36

Fair met Flair
Op een zonovergoten vrijdag 12 september heeft wethouder mevrouw Engels-van Dijk van de gemeente Tynaarlo met het stukslaan van een piñata (Zuid-Amerikaans gebruik) Wereldwinkel Fair met Flair in Paterswolde officieel geopend. Sinds afgelopen mei is de winkel gevestigd aan de Hoofdweg 257-a. Met de nieuwe vestiging is ook gekozen om Fair met Flair aan de naam wereldwinkel toe te voegen. Voorheen was het pand in gebruik door Haarstudio Mooi, maar zij waren uit hun jasje gegroeid en gingen verhuizen naar een groter pand.

De eigenaresse van de Haarstudio en de gemeente hebben het de wereldwinkel gegund zich op deze mooie locatie in een winkelgebied te vestigen.
De klanten zijn lovend zijn over de nieuwe winkel.
Uit de stukgeslagen piñata kwam de sleutel van de winkel, welke niet alleen toegang verschaft naar de winkel maar die tevens symbool staat voor de sleutel naar een rechtvaardige en betere verdeling in de wereld.

Foto: Wereldwinkel Eelde-Paterswolde

Voedselbank
Wereldwinkel Hoogezand-Sappemeer is zondag 26 oktober één van de deelnemers aan de inzamelingsactie voor Voedselbank Hoogezand-Sappemeer. Mensen die op deze culinaire koopzondag bij de wereldwinkel een foodproduct aanschaffen en dit meteen inleveren ten behoeve van de voedselbank, krijgen 10 % korting op een non-foodproduct uit het wereldwinkelassortiment.

Oude trui inruilen
Tijdens de landelijke fairtrade week van 25 oktober tot
3 november kan kleding ingeleverd worden bij de Kledingbank en bij Wereldwinkel Nieuwegein in ruil voor korting op Eerlijke Kleding. Op 27 oktober zet de Nieuwegeinse wethouder Peter Snoeren deze actie feestelijk kracht bij door zelf een nog goed, maar gebruikt, kledingstuk in te leveren. Hierbij krijgt hij een kortingsbon die hij kan inruilen bij aankoop van een 'Eerlijk Kledingstuk'.

De kortingsbon is te gebruiken voor kledingmerken die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation en Made-By.
Foto: Wereldwinkel Nieuwegein
Zij werken voortdurend aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden voor werkers in de kledingindustrie. In Nieuwegein zijn deze merken onder andere te vinden bij kledingwinkels Anna van Toor, De Rode Winkel, De Oude Sluis en Il Sogno.

Op 15 oktober heropende Wereldwinkel Nieuwegein zijn deuren op een nieuwe stek: in de doorgang tussen de Markt en de 'oude' winkeltraverse. Op de nieuwe plek bevindt de winkel zich in 'fair gezelschap', met Simon Levelt en EkoPlaza als overburen.

Fairtrade straat
Op zaterdag 1 november 2014 is de officiële feestelijke opening van de eerste fairtrade straat in Abcoude, de Brugstraat. Tevens wordt dan het 10 jarig vestigingsbestaan van de wereldwinkel in deze straat gevierd.
In samenwerking met de Stuurgroep Millenniumgemeente DRV heeft de wereldwinkel haar buren, Kapper Caroline, Boekhandel Sprey en Restaurant Rechtstreeks bereid gevonden zich te interesseren voor fairtrade en zo mogelijk daar ook vorm aan te geven door fairtrade artikelen te gebruiken en te serveren in hun bedrijf. Samen vormen ze de Fairtrade straat.

Regenpak
De 2 tot 3 duizend euro die Wereldwinkel Wierden elk lustrumfeest bijeenbrengt, wordt deze keer besteed aan regenpakken voor kinderen op het Molukse Ambon. De kinderen in Ambon die met een nat pak op school komen, krijgen onherroepelijk straf. Zo zijn de regels op de Molukken nu eenmaal. Ook al kunnen de kinderen er niks aan doen omdat ze geen regencape of reserve uniform hebben. Ineke Patty die de actie heeft mede-georganiseerd, is zelf half Moluks en werkt elke zomer als vrijwilliger op de Molukken. Ze voert al jaren acties voor de eilandengroep en kwam op deze manier in beeld bij wereldwinkel die op zoek was naar een goed doel.
Foto: Wereldwinkel Wierden

Veertigjarig bestaan
De wereldwinkel in Grou vierde vrijdag 10 oktober haar veertigjarig bestaan. Wat in oktober 1974 begon met de inkoop van zuivere koffie uit Guatemala en de verkoop daarvan in de Grouster supermarkten en SRV-wagens, is uitgegroeid tot een florerende wereldwinkel. De winkel bestaat uit een ondernemende vrijwilligersgroep die sinds 2009 over een vast winkelpand beschikt. Ter ere van het jubileum was in Friesma State voor genodigden een wereldmaaltijdenbuffet bereid.

Duurzame markt
Op vrijdag 10 oktober, de landelijke dag van de duurzaamheid, werd in Loppersum een duurzame markt gehouden. Allerlei bedrijven en particulieren uit de regio die zich bezighouden met duurzaamheid konden zich hier presenteren. Er was een gevarieerd aanbod met onder meer biologische en streekproducten, informatie over duurzaam bouwen, isolatie en zonnepanelen. Ook de wereldwinkel was present met een stand. Wereldwinkel "Veur Elkenain" had deze dag gekozen voor een themakraam met boodschappentassen. Niet alleen de tassen zelf waren te koop, ook kon men tassen-met-INHOUD kopen. Hierin zat een verrassingspakket met enkele food en nijverheidsproducten tegen zeer aantrekkelijke prijzen.

Foto: Wereldwinkel Loppersum.
Winkelcoördinator Dieneke Ozinga is hier in gesprek
met wethouder duurzaamheid en milieu Bé Schollema.

 
Kabinet wil dat weduwen in Marokko arm blijven
column (3) van Hans Beerends

De komende tijd plaatsen we columns van Hans Beerends (1931). Hij stond aan de wieg van de wereldwinkels in Nederland. Van 1974 tot 1989 was hij de eerste directeur van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Hij is auteur van diverse boeken over de geschiedenis van de derdewereldbeweging. In zijn column zal hij de activiteiten van wereldwinkels verbinden met een mondiaal perspectief, in deze nieuwsbrief deel 3

Het kabinet, gesteund door de fracties van PVV, VVD, SGP, CU en CDA, wil de weduwenuitkering van vrouwen die na de dood van hun Marokkaanse man terugkeerden naar Marokko, halveren. Dit besluit heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Drie jaar geleden drong de VVD al aan op het halveren van die uitkering want zo redeneerde zij: wonen in Marokko is goedkoper dus het kan wel wat minder. Klinkt op het eerste gezicht niet onredelijk maar waar gaat het nu helemaal om? Om precies te zijn het gaat om een schamele 52 miljoen. Halvering van deze nabestaandenuitkering zou de staat 52 miljoen opleveren. Eerder probeerde de staat dit zogeheten 'woonlandbeginsel 'al door te voeren maar enkele weduwen pikten dat niet en daagde de staat voor de rechter. En, hoera voor onze onafhankelijke rechter,
ze kregen nog gelijk ook. Volgens de rechter was halvering in strijd met het sociale verzekeringsverdrag wat Nederland in 1970 met Marokko sloot. Namens de staat ging minister Asscher (PvdA) in hoger beroep maar ook dat beroep verloren ze.
Wat nu? De enige weg die het kabinet overbleef om de uitkeringen te halveren was het hele verdrag met Marokko opzeggen. Onder druk van de rechtse meerderheid in de tweede kamer heeft het VVD/PvdA kabinet thans daartoe besloten. Volgens sommige politici is deze halvering redelijk, anderen noemen het a-sociaal en weer anderen noemen het schandalig .
Ik noem het behalve schandalig vooral kinderachtig, kleinburgerlijk en pietepeuterig. Laten we aannemen dat deze weduwen ruim kunnen leven van hun nabestaandenuitkering, de uitkering is voor hen een geluk bij een ongeluk. Wie weet gaan ze zich zelfs een beetje rijk voelen. Nou én? Mag het een keer, mogen arme mensen ook eens een meevallertje hebben? Nee zeggen de hardliners, daar is die weduwenuitkering nooit voor bedoeld. Kinderachtig, kinderachtig, kinderachtig.
De ironie van het geval wil dat enkele maanden terug bekend werd hoeveel verlies de staat zal leiden door de steun van 38 miljard aan ABN-AMRO. Een groot deel van dit bedrag, zo verklaarde Minister van financiën Dijsselbloem, zal op termijn weer terugverdiend worden, maar het volledige bedrag zo voegde hij er aan toe zullen wij nooit terug krijgen. Volgens financieel deskundigen zal het verlies neerkomen op 9 à 12 miljard hetgeen betekent dat alle 16 miljoen Nederlanders tussen de 400 en 800 euro bijdragen aan het gladstrijken van dit bankschandaal. Kijk dat is wat anders dan die paar stuivers die wij kwijt zouden zijn aan de weduwen.

Hans Beerends, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

23 oktober 2014

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl , Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 
Artikelen bekeken hits : 2057677

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn