RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 35

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 35

Wereldwinkel Culemborg in feestelijk nieuw jasje
In september was er een grote renovatie, maar op 4 oktober kon burgemeester Van Schelven van Culemborg met een feestelijke ceremonie de wereldwinkel in zijn woonplaats heropenen. Voor het spektakel zorgde onder meer een djembé-groep onder leiding van Peter Wilms. Vele bezoekers waren getuige. De renovatie plus de aanpassing en uitbreiding van het assortiment zijn onderdeel van het professionaliseren van Wereldwinkel Culemborg, die dit jaar al 42 jaar bestaat.

Van slooppand tot A-locatie
Wereldwinkel Roosendaal doet met zijn 40-jarig jubileum nauwelijks voor Culemborg onder.
Ook deze winkel greep zaterdag 4 oktober aan voor een feestje. Dat gebeurde met een symposium,
de presentatie van het boek '40 jaar Wereldwinkel Roosendaal' en muziekoptredens. Klanten die dit jaar 40 jaar worden en stellen die veertig jaar getrouwd zijn, kregen 40% procent korting op non-food producten.
In de veertig jaar van zijn bestaan maakte de Roosendaalse wereldwinkel een ware zwerftocht door de (binnen)stad. Begonnen werd in een slooppand en uiteindelijk is de winkel neergestreken op een A-locatie: aan de Markt, bij Parrotia.
Foto Koen Mol

Ook Linschoten 40 jaar
Ook in het Utrechtse plaatsje Linschoten vierde de wereldwinkel feest vanwege zijn 40-jarig bestaan. Op 4 oktober werd een 'Proeverij' gehouden in de winkel aan de Nieuwe Zandweg 5. Er werden fair trade drankjes en hapjes geserveerd uit het winkelassortiment.
Wereldwinkel Linschoten startte in 1974 vanuit het huis van Gusta en Evert de Jong. Sinds eind 2001 vindt de verkoop plaats vanuit de winkel van Wim van der Graaf op genoemd adres.
Een week eerder deed de wereldwinkel ook al van zich spreken als onderdeel van de Linschotense Kunstroute. Getoond werd onder meer KUNST van BLIK uit Mexico.
De blikken engelen, engeltjes en lampen zijn gemaakt van restanten blik. De grootste engel, die 35 cm hoog is werd verloot.

Foto-expo in Groenlo
Bij de wereldwinkel van Groenlo, die 'nog maar' twintig jaar bestaat, hebben ze voor het jubileum een foto-expositie bedacht, voorafgegaan door een fotowedstrijd. Het thema voor die tentoonstelling is
"DE WERELD VIERT FEEST" .Dat kan van alles zijn, want ondanks alle ellende op aarde wemelt het in de wereld van feesten, feestdagen en mooie momenten.
De beste ingestuurde foto's worden tentoongesteld. Voor de drie allerbeste ligt een fair trade feestprijs klaar, die de voorzitter van de wereldwinkel op 17 oktober zal overhandigen. Op die dag wordt de expositie geopend.

Kunstenaars verkopen fair trade-verhaal
Ook in Lichtenvoorde liet de lokale wereldwinkel zien dat kunst en fair trade alles met elkaar te maken hebben. Tijdens de Open Zondag gaven twee Zimbabwaanse kunstenaars een demonstratie beeldhouwen en vertelden hun verhaal. Beiden zijn voorbeelden uit de praktijk die de idealen van de wereldwinkel vertolken. Het verhalen vertellen ging vanzelf. Terwijl ze buiten in de stand druk bezig waren, vroegen belangstellenden hoe hun bestaan in Afrika eruit ziet.

Foto Wereldwinkel Lichtenvoorde

Beide Zimbabwanen vertelden gepassioneerd over hun vak en wat hun zo bezighoudt. Sinds de wereldwinkel bij hen in beeld is, kunnen zij hun gezinnen onderhouden. Luke Jimu is getrouwd en heeft 5 kinderen, Aaron Kapembeza is getrouwd en heeft 3 kinderen. Luke is voor de eerste keer in Europa en kunstenaar Aaron is al voor de derde keer in Nederland. Ze zijn op uitnodiging naar Nederland gekomen.

Molletje: al 30 jaar in Enschede
Jan Velterop schrijft al dertig jaar een bijzonder verhaal in Enschede, waar hij als particulier ondernemer zijn eigen wereldwinkel drijft. Eerst hijzelf, nu zijn dochter. Dertig jaar winkelier voor koffieboeren en ambachtslieden. Dertig jaar eerlijke handel. Niet voor het goede doel, maar - zoals hij zelf zegt - gewoon omdat het eerlijk is!

Zijn adagium is eenvoudig. 'Eerlijke handel is het betalen van een voldoende hoge prijs om menswaardig te kunnen leven van je arbeid. Geen auto, geen vakantie, maar wel eten, een dak boven je hoofd en school voor de kinderen'. Zo begon hij in 1984 met koffie en suiker, al snel gevolg door allerhande kunstnijverheid.

Op 20 september vierden Jan Velterop en zijn dochter Odilia dit bijzondere jubileum met een aantal festiviteiten in en rond de winkel aan de Korte Haaksbergerstraat in Enschede. Daarin stond muziek centraal: de Twentse djembé-groep Akoma, zanggroep Ikhwaya Yasempuma en de Afrikaanse zanger Mohamed Dani.

Jan Velterop en Odilia Drenth-Velterop. Foto Molletje team

Nieuw adres in Medemblik
Na ruim 12 jaar gaat Wereldwinkel Medemblik haar pandje aan het Van Houweningenpark verlaten. Er wordt momenteel keihard gewerkt om op zaterdag 1 november de nieuwe winkel aan de Nieuwstaat te kunnen betrekken. Vanaf 25 oktober zijn op de huidige plek de deuren gesloten.

Nieuw food concept in Veendam
De wereldwinkel in Veendam stapt op 25 oktober over op een nieuw food concept met producten van Cerro Azul, de grootste food-leverancier voor wereldwinkels in Nederland. Het bedrijf probeert zoveel mogelijk handelingen in het land van oorsprong te laten plaatsvinden. Producten als jams, chutneys en sauzen worden geproduceerd door 35 vrouwen die samen een werkplaats hebben. Ze kopen de ingrediënten in bij lokale boeren en betalen hun een eerlijke prijs. Door dit werk hebben de vrouwen een inkomen.
Cerro Azul probeert naast fair ook zoveel mogelijk bio aan het product te koppelen. Voorbeelden daarvan zijn de noten-lijn en een aantal soorten koffie. Bijzonder zijn de glutenvrije noedels uit Thailand. De producten zijn niet te koop in de supermarkt; reden te meer voor de wereldwinkel om over te stappen naar Cerro Azul.

Wereldwinkel Ommen viert twintigjarig jubileum
Wereldwinkel Ommen bestaat twintig jaar en trakteert alle klanten in oktober op 10% korting op non-food artikelen. Voor deze gelegenheid zijn extra inkopen gedaan en is het assortiment vernieuwd en aangevuld met artikelen uit onder meer Marokko, Filippijnen en Vietnam. De geschiedenis van de wereldwinkel in Ommen gaat terug naar het jaar 1994, toen een groep enthousiaste vrijwilligers van start ging.

Hoogezand-Sappemeer focust op Dierendag
De wereldwinkel in Hoogezand-Sappemeer besteedde zaterdag 4 oktober veel aandacht aan Dierendag. Bij besteding van 10 euro of meer konden kinderen (van de klant) gratis worden gefotografeerd met een grote olifant. Verder was in de winkel een speciale hoek ingericht met al het 'beestenspul' dat er onderdak gevonden heeft.
"Deze foto-actie vestigt de aandacht op de speciale betekenis van Dierendag, maar legt ook de verbinding tussen onze eigen huisdieren en de dieren in verre landen", stelt Wereldwinkel Hoogezand-Sappemeer.

Vollenhove sluit
Per 1 oktober is Wereldwinkel Vollenhove gesloten. De teruggelopen omzet, als gevolg van de crisis, en de hoge huur maken het niet meer mogelijk om de winkel rendabel te exploiteren. Dit ondanks de grote inzet van vrijwilligers die sinds 2002 toegewijd en belangeloos in de wereldwinkel hebben gewerkt.
Wereldwinkel Vollenhove maakte deel uit van Landstede, waaronder ook Zwolle, Hasselt, Hardenberg en Zwartsluis vallen.
Eerder sloot Landstede de wereldwinkel in Genemuiden.

Burgemeester heropent winkel Nunspeet
De wereldwinkel in Nunspeet is zich in de loop van de jaren steeds meer gaan richten op cadeau-artikelen. Mede daarom was na zo'n 15 jaar de winkel toe aan een restyling, om deze cadeau-artikelen nog beter tot hun recht te laten komen. Na een week dicht te zijn geweest en hard werk door de onbetaalde vrijwilligers is de restyling een feit. De fraaie, eigentijdse fairtrade winkel is op zaterdag 4 oktober heropend door burgemeester Van Hemmen.

De Wereldwinkel is al 30 jaar een begrip in Nunspeet. Begonnen in een soort SRV wagen, vervolgens jarenlang gehuisvest in een pand aan de Driestweg, is de winkel sinds 2000 gevestigd in een echt winkelpand in de Sterrehof.

(Her)opening Wereldwinkel Elst
Een week eerder (her)opende de wereldwinkel in het Gelderse Elst na een grondige opknapbeurt. Vier weken waren er voor nodig om te slopen en weer op te bouwen, maar het resultaat mag er zijn. Wethouder Van Baal nam op 27 september de opening voor zijn rekening.
Met gitaarmuziek, koorzang en een djembé-band werd de aandacht van het publiek getrokken. En natuurlijk kregen de klanten ook hier een flinke korting.
Foto Wereldwinkel Elst

Druk terras op Rodermarktdag
 Al vijftien jaar lang richt de wereldwinkel in Roden op Rodermarktdag een terras in naast de winkel. Dat levert veel aanloop op van mensen die zich koffie, thee of een sapje laten inschenken. Veel medewerkers bakken taarten, koeken en cakes. Dit terras is heel populair. Elk jaar komen veel mensen hier uitrusten, omdat de wereldwinkel bekend staat om de zelfgebakken lekkernijen. Ook het buffet levert altijd veel geld op, omdat de onkosten laag zijn.

Verkiezingen op 5 oktober over de verzorgingsstaat in Brazilië
column (2) van Hans Beerends

De komende tijd plaatsen we columns van Hans Beerends (1931). Hij stond aan de wieg van de wereldwinkels in Nederland. Van 1974 tot 1989 was hij de eerste directeur van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Hij is auteur van diverse boeken over de geschiedenis van de derdewereldbeweging. In zijn column zal hij de activiteiten van wereldwinkels verbinden met een mondiaal perspectief, in deze nieuwsbrief deel 2

Als in de landen van Latijns Amerika de belasting voor de meer welgestelden net zo hoog zou zijn als in Nederland zou honger en extreme armoede opgelost kunnen worden. In Brazilië is die stap genomen .Bij het aantreden van de voormalige vakbondsman Lula da Silva als president in 2002 is een begin gemaakt met een stelsel van uitkeringen onder de naam Bolsa Familia. Zijn opvolger Dilma Rousseff heeft dat systeem verder uitgewerkt. 14 miljoen arme families, een kwart van de bevolking, krijgen een uitkering van 21 euro per maand onder voorwaarde dat zij hun kinderen naar school sturen. Verder krijgen alle Brazilianen een basispensioen en wordt er zorg gedragen voor zwangere vrouwen. Kortom een begin van beschaving en rechtvaardigheid. Niet alleen de armen werden beter van dit systeem; dankzij de toegenomen koopkracht groeide de gehele Braziliaanse economie. Toch is niet iedereen tevreden. Bij de presidentsverkiezingen van 5 oktober deed er een partij van ontevreden belastingbetalers mee. Bekende kreten als 'de armen
houden hun hand maar op 'en 'lekker profiteren van onze belastingcenten ' gaan er bij een deel van de welgestelden in als koek. Dom, Dom, Oliedom !!!!. Alleen een land met een evenwichtig verdeelde koopkracht kan groeien en bloeien. Ook de welgestelden hebben baat bij dit proces maar jammer genoeg kan niet iedereen goed doorrekenen. Sociale vooruitgang wordt in veel gevallen niet zo zeer bedreigd en geblokkeerd door kwaadaardige mensen maar door domme mensen. Hopelijk hebben op 5 oktober de dommen niet overwonnen

Hans Beerends, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

8 oktober 2014

Wereldwinkels Nederland
KvK 56006144
www.wereldwinkelsnederland.nl , Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
 
Artikelen bekeken hits : 2057709

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn