RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 25

Jubileumfeest in Woerden
Tijd voor een feestje in Woerden, waar op 5 april de wereldwinkel stilstaat bij zijn 35-jarig bestaan. Bovendien wordt op deze dag om 14.00 uur ook de vernieuwde winkel officieel heropend door (klein)kinderen van medewerkers. Er is een ballonnenwedstrijd voor alle kinderen en natuurlijk kan iedereen genieten van (h)eerlijke hapjes en drankjes.
Er kan ook een prachtig beeld uit Zimbabwe gewonnen worden door het raden van het gewicht. Wie het dichtst bij het juiste gewicht zit, mag deze ‘Proud Lady’ ter waarde van € 122,- mee naar huis nemen! Ter ere van het 35-jarig bestaan zijn er enkele jubileumacties met onder meer korting op chocolade en de prachtige Tunis-collectie.

Kraanvogels vouwen voor fair trade
Duizend kraanvogels vouwen voor fair trade. Die uitdaging gaan de wereldwinkels van Balk, Lemmer en Joure aan. Deze speciale actie gebeurt in het kader van de Fair Trade dag op 10 mei. De actie is gestart op 31 maart. Iedere wereldwinkel vouwt 333 kraanvogels. Het resultaat is op 10 mei te zien.
De kraanvogel staat in veel culturen symbool voor geluk en voorspoed. Geluk krijgt meer waarde als het wordt gedeeld. Daarom bieden de drie wereldwinkels duizend kraanvogels aan de gemeenteraad van De Friese Meren aan, om hen geluk en wijsheid voor fair trade toe te wensen.
Hulp bij deze immense klus is dringend gewenst. In de wereldwinkel van Balk zijn gratis pakketjes met oefenpapiertjes en twee origami vouwblaadjes te verkrijgen.

Mia Swart wint Facebookactie

1 Mia Swart uit Sleeuwijk heeft de Facebookactie van Wereldwinkel Woudrichem gewonnen. Zij ontving een baking kit met heerlijke fair trade ingrediënten en lekkere recepten. De actie was georganiseerd door Wereldwinkel Woudrichem ter ere van de heropening.
Mia Swart met haar dochter Merel en het prijzenpakket.

Kwart omzetstijging voor Duka la Dunia
Positieve geluiden uit Almere Haven, waar wereldwinkel Duka la Dunia een goed jaar achter de rug heeft. De winkel verhuisde eind 2012 naar een betere locatie en dat legde haar geen windeieren: er kwamen in 2013 veel meer klanten over de vloer, die 25 procent méér kochten dan in 2012.

Uiteraard zijn de vijftig bezielde Almeerse vrijwilligers van Duka la Dunia tevreden dat zoveel klanten de weg naar de nieuwe winkel wisten te vinden. Dicht bij de scholen in het centrum deden kleine hebbedingetjes als sleutelhangers, reis-Boeddha’s en trendy sieraden het goed bij de schoolgaande jeugd. Het duurzame Dopper meeneemflesje voor je eigen frisse kraanwater werd zelfs een doorslaand succes! (foto)

2Hoedjeswedstrijd van restmaterialen

3 Wereldwinkel Dronten komt met het originele idee om een hoofddekselwedstrijd te organiseren, waarbij de hoed moet worden gemaakt van gerecycled materiaal. Dat mag van alles zijn: blik, papier, plastic enzovoort. Tijdens de World Fair Trade Day op 10 mei wordt bekend gemaakt wie het mooiste annex origineelste hoofddeksel van gerecycled materiaal heeft gemaakt.
Het idee erachter is dat ook ondernemers in ontwikkelingslanden inventief moeten zijn en gebruik moeten maken van wat voorhanden is. Grondstoffen zijn vaak duur, de wegen zijn slecht en veel geld om te investeren is er niet!

Goddelijke chocolade in de wereldwinkel!
De wereldwinkel in Goirle maakt melding van de goddelijke chocolade die ze daar verkopen. En niet alleen als repen en tabletten, maar nu ook als grote luxe paaseieren. Al dat lekkers komt van Divine Chocolate, een coöperatie van cacaoboeren en partners die fair trade chocolade maakt van cacao uit Ghana. De boeren die deze cacao verbouwen, zijn voor 45% eigenaar van Divine. Dat is uniek in de wereld!
Ze krijgen een gegarandeerde eerlijke minimum prijs en een bonus afhankelijk van de opbrengst. Die fair trade toeslag wordt besteed aan onderwijs en voorlichting, onder andere over landbouwmethoden, gezondheid en kredietfaciliteiten. Op de site van Cerro Azul, de importeur van Divine chocolade, staat de geschiedenis van het merk.
Wie deze goddelijk chocolade heeft geproefd, is verkocht...

Speurtocht naar koningspaar

4 Vanaf 31 maart hangen verspreid door de binnenstad in achttien winkeletalages grote foto’s van het bezoek van koning Willem Alexander en koningin Maxima aan IJsselstein, vorig jaar. Wereldwinkel IJsselstein doet mee als één van de achttien winkels en geeft ook antwoordkaarten uit.
De foto’s zijn allemaal gemaakt door IJsselsteiners.
Op elke foto staat ook een letter, en de 18 letters vormen - u raadt het al - een zin. Vul die in op de antwoordkaart en lever die uiterlijk 1 mei in bij Museum IJsselstein. Op 10 mei worden de winnaars bekend gemaakt.

Eerlijke handel in Langedijk
Voor het derde jaar op rij is Langedijk Fair Trade Gemeente! Het juryrapport heeft lof voor haar inzet. De gemeente voldoet op zes criteria aan de gestelde eisen. De vele acties afgelopen jaar rendeerden, mede dankzij de inzet van de werkgroep Fairtrade, de Millennium-groep en Wereldwinkel Fair-Nu. Het door een ‘stadsomroeper” voorgelezen, juryrapport sprak van slim aanbod, succesvolle acties en hoopte op een verdere lobby richting bedrijfsleven.

Wereldwinkel Fair-Nu hoopt van deze uitverkiezing te profiteren. Want hoe meer Langedijkers weten van fair trade, hoe meer ze bij Fair-Nu zullen komen. Acties voor het komend jaar zijn onder meer een koffieproeferij bij Fair-Nu, een fair trade fietstocht en fair trade lessen op basisscholen.

Fleurig paaspakket

Wereldwinkel Grave heeft een gezellig paaspakket samengesteld met fleurig serviesgoed en lekkere ingrediënten voor het paasontbijt. Dat pakket is bedoeld voor iemand die een extraatje verdient.

Tot 17 april kan men iemand voordragen die dat pakket verdient, met daarbij de reden waarom. Hebt u een vriend, buurvrouw, oom, hulp of steun-en-toeverlaat die altijd voor u klaarstaat? Meld die persoon aan in de wereldwinkel. Vrijdag 18 april wordt de gelukkige getrokken uit de inzendingen, zodat hij of zij het paaspakket een dag later in de winkel kan afhalen.
5
Het paaspakket van Wereldwinkel Grave.

Wereldwinkel Kerkrade op nieuwe plek
De wereldwinkel in Kerkrade is verhuisd naar een nieuw pand aan de Hoofdstraat. Dat gebeurde luisterrijk en echt Limburgs. Na sluiting van het oude pand trokken de 45 vrijwilligers van de wereldwinkel in optocht naar de Hoofdstraat. Daar werd de opening van het nieuwe onderkomen in stijl opgeluisterd door het 40 man sterke mannenkoor David, dat een aantal Afrikaanse liederen zong. Midden op straat stond een piano voor de begeleiding!
De wereldwinkel is een aanwinst in de rij winkels in de Hoofdstraat, vinden veel betrokkenen.

Nepalese zilversmid geeft demonstratie
Zilversmid Dambar uit Nepal, over wie wij al eerder berichtten, is op woensdagmiddag 2 april in de wereldwinkel in Raalte om daar zijn fraaie en uitgebreide collectie sieraden te presenteren geweest. Dambar leidt in zijn atelier in Nepal kastenloze (en dus kansarme) jongeren op tot zilversmid en geeft ze daarna een baan. Uiteraard geeft Dambar een demonstratie van zijn werk als zilversmid. Hij kan heel persoonlijke sierraden ontwerpen, bijvoorbeeld in de vorm van een hanger met de gewenste naam in Nepalees schrift
Aansluitend was ‘s avonds een Silver-en Mode-party. Ook daarbij was Dambar aanwezig.

Prijs Olifantenweken voor liefhebster

6 Anja Middelkoop is de gelukkige prijswinnares van de actie ’Olifantenweken in de Wereldwinkel', een initiatief van de gezamenlijke wereldwinkels in de regio Veluwezoom.

De prijs omvat een uitgebreid arrangement voor twee volwassenen en twee kinderen bij Burgers’ Zoo. Als enthousiast liefhebster van olifanten (zij verzamelt ze in alle vormen en maten) was zij een van de ongeveer 190 klanten die in de afgelopen weken een olifant-gerelateerd fair trade product kocht en daarmee kans maakte op de prijs. Dierenarts mevrouw Zonderland uit Leuvenheim trok op 10 maart het winnende lot uit de bus.
 
Zo te zien zijn Anja Middelkoop en haar jongste zoon zeer in hun nopjes met de komende trip naar Burgers Zoo.
Anja Middelkoop is leerkracht aan de Koningin Emmaschool te Dieren. Dankzij haar prijs krijgt zij, tezamen met echtgenoot en beide zonen, een uitgebreide rondleiding in Burgers’ Zoo. Cor van den Bergh, bestuurslid van Wereldwinkel Doesburg, overhandigde haar op 15 maart de prijs in de vorm van tegoedbonnen. Dat gebeurde tijdens een gezellige bijeenkomst in de wereldwinkel van Rheden.

Leuke paasetalage in Westerbork
Een geslaagde actie van de etalage- en PR-groep van de wereldwinkel in Westerbork. Zes leerlingen van basisschool de Lindelaar (Fenna, Manon, Marijke, Milan S., Rob en Thymen) werkten daar eendrachtig aan een prachtige paasetalage voor de wereldwinkel. Dat meldt Annemarie Verheul. Misschien een ideetje voor andere wereldwinkels?

7
Met plezier werken de kinderen samen aan 'hun' etalage.

Mystery guest in Katwijk
In Nieuwsbrief nr. 23 bleek één van de namen in het onderschrift bij de foto van de wereldwinkel in Katwijk niet te kloppen, zo meldde een oplettende vrijwilliger.
Eén van de twee oprichters van de wereldwinkel is niet Rob van Vreedendaal, maar Louis Mieras. Rob is de huidige voorzitter.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

6 april 2014

 
Artikelen bekeken hits : 2057711

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn