RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 24

Feestelijke opening in Gaasterlân
De inwoners van Balk en vooral de vele actieve vrijwilligers kunnen tevreden zijn over hun nieuwe onderkomen, waaraan sinds 1 maart continu is gewerkt. Dat harde werken werd op vrijdag 14 maart bekroond met de officiële opening van Wereldwinkel Gaasterlân door burgemeester Arie Aalberts. Die werd daarbij geassisteerd door de jonge Aliene Visser, die de gouden sleutel op een rood kussen droeg.

1
Aliene Visser draagt de sleutel. Burgemeester Aalberts volgt in haar kielzog.

"Tel hier in het westen je zegeningen", nodigde Aalberts zijn toehoorders uit, "want de Derde Wereld krijgt met zeven dagen per week werken nog steeds te weinig voor zijn producten." Om daar direct een oproep aan te koppelen om op 19 maart toch vooral te gaan stemmen, want ook onze democratie is niet vanzelfsprekend.

De vele genodigden en het toegestroomde publiek mochten daarna rondkijken in een winkel met een geheel nieuwe uitstraling, frisse kleuren en een nieuw logo. En natuurlijk een breed assortiment aan fair trade cadeauartikelen, want daarop ligt meer dan voorheen de nadruk. Maar de koffie, thee en andere 'eerlijke' voedselproducten blijven hun vertrouwde plekje behouden. Voor de eerste vijftig klanten lag een verrassingspakketje klaar.

NL DOET nodigt scholieren uit
De wereldwinkel in Elst nodigt in het kader van de vrijwilligersactie NL DOET ook dit jaar weer basisscholieren uit. In de week van 18 tot 21 maart komen leerlingen van de Wegwijzer uit Elst in groepjes van twee naar de wereldwinkel. Zij maken kennis met fair trade en - minstens zo belangrijk - leren hoe leuk het kan zijn om vrijwillig een steentje bij te dragen aan een betere toekomst voor mensen in ontwikkelingslanden.

2Voorjaarsstemming in Gorssel
Op veel plaatsen in het land deelt de wereldwinkel zijn pand met anderen. Zo ook in Gorssel, waar drukkerij Gildedruk sinds 2005 medebewoner is van het karakteristieke pand ‘De Everdinahof’ aan de Hoofdstraat. De drukkerij heeft nu zijn deuren moeten sluiten, maar de wereldwinkel blijft gelukkig gewoon open en heeft zelfs zijn openingstijden verruimd, met de maandagmiddag en alle koopzondagen.
 
Voor dit jaar staan er diverse activiteiten en acties op stapel, zoals rond Moederdag, Vaderdag, BuitenKunstig, IJsselJazz en natuurlijk de Fairtradeweek. Ook wordt dit jaar weer een bakwedstrijd georganiseerd.

Kinderen stellen paaseieren tentoon
Bij de wereldwinkels in Franeker en Harlingen hebben ze een manier bedacht om kinderen de weg naar de winkel te wijzen. Op weg naar Pasen mogen zij er zelfgemaakte eieren tentoonstellen. Het gaat zowel om zelfgemaakte eieren van papier-maché als echte eieren.
De drie eieren die het mooist zijn beschilderd winnen een prijs. De prijsuitreiking in beide wereldwinkels is op 16 april om 14.00 uur. Alle prijswinnaars krijgen tevoren bericht.

Wereldwinkel Almelo stopt
Na liefst 34 jaar stoppen de vrijwilligers van Wereldwinkel Almelo met de exploitatie van de wereldwinkel. De verslechterde locatie van de winkel aan het Amaliaplein is de voornaamste reden.
Het Amaliaplein is meer en meer een horecaplein geworden. Hierdoor komt er minder winkelend publiek en zijn er minder klanten in de winkel. De vrijwilligers concluderen dat het niet mogelijk is de winkel op deze plek te exploiteren en te laten groeien. Voor verhuizing naar een betere locatie, met de daarbij benodigde investeringen, is het momenteel niet de juiste tijd, vinden ze. Dat ligt niet per se aan de omzet; die is, hoewel de afgelopen drie jaar wat teruggelopen, redelijk op peil gebleven.
De uitverkoop in Almelo start op maandag 24 maart.

Directeur op catwalk tijdens fair trade modeshow
In Meppel was er op 8 maart een bijzondere fair trade modeshow, als onderdeel van een fair trade feest in het stadhuis. Eén van degenen die fair trade kleding showde was Koos Neuvel, directeur van scholengemeenschap Dingstede.

5Neuvel is ambassadeur van fair trade en maakt zich warm voor eerlijke handel met boeren in ontwikkelingslanden. Dingstede is een fair trade school, wat betekent dat er eerlijke koffie en thee geschonken wordt, en in de lessen aandacht wordt geschonken aan eerlijke handel. Ook de ouders worden erbij betrokken.
Uiteraard was de Meppelse wereldwinkel bij het feest betrokken. De eerste 500 bezoekers kregen bij de ingang een goodiebag met voordeelbonnen van de deelnemende kledingzaken, Wereldwinkel Meppel en een kleine attentie van Frank&Fair, een fair trade winkel uit Amsterdam.
De wereldwinkel stelde ook een fair trade voetbal beschikbaar, die te winnen was met penalty schieten. De opbrengst van de consumpties ging naar SOS Kinderdorpen.

Het verhaal achter de koffie
Maart is Koffiemaand in wereldwinkel 'Ganesha' in Nijverdal. Geïnteresseerden kunnen op zaterdag 22 en 29 maart kennismaken met 'Café de Origen'. In een uitnodigende koffie-etalage staan fijne kennismakingsaanbiedingen.

Café de Origen (met het Max Havelaar keurmerk), is exclusief bij de wereldwinkel verkrijgbaar. Met deze koffie levert wereldwinkel Ganesha een positieve bijdrage aan het behouden van bijzondere koffiegebieden en traditionele koffieculturen. Doelstelling is ook het vertellen van het verhaal achter de koffie. Elk pak koffie bevat informatie over de herkomst en de producerende boeren. Hiermee wordt de lijn tussen producent en consument gelegd. Café de Origen wordt rechtstreeks door leverancier Cerro Azul (Neuteboom Koffiebranders) uit Almelo ingekocht bij de koffieboeren.
Bijzonder is dat het koffiebranden gebeurt op groene stroom en als eerste in Nederland op biologisch opgewekt gas. Daarnaast wordt er gewerkt om de gehele keten, inclusief transport, CO2-neutraal te krijgen.

Nieuwe wereldwinkeltrends
Over de nieuwe trends in wereldwinkelland kunnen Marion Landman en Janny Visser alles vertellen. Zij zijn jarenlang vrijwilliger bij Wereldwinkel Leusden en verzorgen ook de inkoop bij de importeurs in Culemborg. Marion: "Onze klanten gaan voor kwaliteit. In Leusden vindt men een goed afgewerkt product belangrijk. We hoeven geen spullen van een mindere kwaliteit in te kopen. Er wordt wel kritisch op de prijs/kwaliteitsverhouding gelet. En op de trends natuurlijk. Kochten we een poos terug veel wit en grijs in, nu gaan we voor blauw, paars en groen."
Nieuwkomers in de winkel zijn tassen, chutneys en marmelades uit Swaziland. Speelgoed, gelukbrengers en de chocolade van Tony Chocolonely zijn blijvertjes. De handgemaakte leren tassen komen uit Niger, waar 16 leermakers zich hebben verenigd in de leercoöperatie voor Tahoua. "Speelgoed loopt gewoon goed. Veel klanten in de winkel geven de voorkeur aan eerlijk en duurzaam houten speelgoed." Tony's chocolade is vooral geliefd bij de jeugd. Het is een van de redenen waarom jongeren de winkel bezoeken. En dat is natuurlijk een goede zaak!

Ovenvast in de wereldwinkel
In Goirle zetten ze al jaren in op fraai kleurig Mexicaans aardewerk. Schalen, dierfiguren en
bloempotten in de vrolijkste patronen en kleuren.
3 Maar nu zijn de inkopers van de wereldwinkel ook gezwicht voor het ovenvast aardewerk uit Mexico in zwart, wit en grijs van importeur Esperanza. Lekker praktisch: de rechthoekige schaal en de soepkoppen kunnen vanuit de oven zo op tafel en zijn prachtig te combineren met effen wit, zwart of fel gekleurd servies.
Dit fraaie aardewerk wordt met de hand beschilderd en vervaardigd volgens een 500 jaar oude Mexicaanse traditie. De vrouwen beschilderen de producten met een eigen ontwerp. Geen schaal is hetzelfde. Het basismateriaal is klei uit de heuvels.
Geur van vers brood
Wie houdt van de geur van versgebakken brood en gebak is in de wereldwinkel in het Gelderse Zelhem aan het goede adres! Verantwoordelijk voor die verrassende geur (toch wat anders dan wierook…) is de molenaar van de Benninckmolen die hiermee een nieuw afzetkanaal heeft gevonden.
Vast in het assortiment zitten vijf verschillende broodmixen, waaronder speltbroodmix, en vijf cake- of koekmixen, waaronder de populaire Yzenvoordse appelplaatkoek.
De molenaar werkt graag mee aan het nieuwe verkooppunt in de wereldwinkel in Zelhem. Hij is - vanzelf - enthousiast over de kwaliteit van zijn producten: “Omdat het graan voor onze producten wordt gemalen op de steen blijft de structuur van het meel behouden. Het meel is eerlijk en zuiver.”
4

Koffie bij Wereldgebedsdag
Samenwerking kan op vele manieren. Wereldwinkel Sellingen (zelf een samenwerkingsverband van Wereldwinkel Stadskanaal) was op 7 maart present bij een Wereldgebedsdagviering in de Kloosterkerk te Ter Apel, met als thema: Bron van Leven. De viering werd verzorgd door vrouwen uit Egypte, en naar diverse projecten in dat land ging ook de opbrengst van de collecte.
De wereldwinkel bood de koffie na afloop aan en was ook present met een stand waar artikelen uit het assortiment werden verkocht.

Copy voor deze nieuwsbrief aanleveren via:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Bestuur Wereldwinkels Nederland

21 maart 2014

 
Artikelen bekeken hits : 2057752

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn