RedEerlijkeHandel.nl

 • Vergroot lettergrootte
 • Standaard lettergrootte
 • Verklein lettergrootte

Algemene Nieuwsbrief Wereldwinkels Nederland nr. 22

Thema Indonesië in Heerlen

1Wereldwinkel Heerlen gaat de komende tijd extra aandacht besteden aan thema's en regio's die belangrijk zijn voor eerlijke handel. Te beginnen in februari met Indonesië. In de winkel krijgen artikelen uit Indonesië een prominente plaats en wordt achtergrondinformatie gegeven over de makers van de producten.
 
Veel in Heerlen verkochte producten uit Indonesië komen van Java, zoals de leerproducten van Pak Giman. De grondstof voor zijn producten is voornamelijk rundleer uit Oost Java. Het leer wordt daar2centraal gelooid onder toezicht van overheid en milieu-instanties. Het is individuele producenten niet toegestaan het leer zelf te looien in verband met mogelijke schadelijke gevolgen voor het milieu.
 
Ook het aardewerk van Benya Art komt uit de omgeving van Yogyakarta. Bij de productie van de aardewerk siervoorwerpen wordt gebruik gemaakt van "tanah godean ", een roodbruine aarde. De producten worden gebakken bij een temperatuur van maximaal 850 graden Celcius. Daarnaast verkoopt de wereldwinkel handgesneden Boeddha's van Warsa uit het dorpje Mas op Bali, sieraden van Gezirat uit Bandung, dromenvangers van Putri Duyung, fotolijstjes van gerecycled papier van Wojogroup en nog veel meer.

Schenking van 2000 euro in Leusden
Wereldwinkel Leusden schenkt 2000 euro voor een project in Senegal. Het geld wordt gebruikt voor de bouw van een opslag voor manden in Mekhe, een heel klein dorp in Senegal op 80 km van de hoofdstad Dakar. Alle vrouwen uit dit dorp en omliggende dorpen verdienen hun brood met mandwerk, gemaakt van gedroogde rietstengels uit de omgeving.

Importeur Teranga heeft een duurzame relatie opgebouwd met producent Adama Diop. Zij werken al meer dan 15 jaar samen. Teranga geeft haar twee keer per jaar een order voor het maken van een container vol met wasmanden, schalen, lectuurmanden, potjes, prullenmanden etc. Bij zo’n grote order werkt het hele dorp (circa 50 families) er aan mee.

Het werk gaat goed, Adama en overige families verkopen hun manden redelijk. Het enige probleem is dat zij geen voorraad kunnen aanleggen, aangezien ze geen ruimte hebben om hun manden op te slaan. Vooral in de regentijd is dit een groot probleem waardoor de productie stagneert. Daarom wordt de royale gift van de wereldwinkel besteed aan het bouwen van een grote opslag waar alle families de manden kunnen opslaan.

Inbraak Wereldwinkel Oosterbeek
Bij de wereldwinkel in Oosterbeek is onlangs op zondagavond ingebroken. Oplettende hondenbezitters die hun hond uitlieten zagen de achterdeur van de winkel open staan en alarmeerden een winkelmedewerker. Die heeft de politie ingeschakeld. Er zijn drie deuren geforceerd. Het herstel hiervan brengt veel onkosten met zich mee. Het wisselgeld uit de kassa is gestolen. Zoals het er nu naar uitziet was het de inbreker of inbrekers alleen om geld te doen.

Olifantenweken aan de Veluwezoom
De regio-wereldwinkels Beekbergen, Brummen, Eerbeek, Dieren, Doesburg, Rheden en Velp hebben een gezamenlijke actie: 'Olifantenweken in de Wereldwinkel'. Van 17 februari t/m 8 maart krijgen3olifantproducten alle aandacht in de winkels. Daar zijn er verrassend veel van: beelden van hout, steen en metaal, puzzels voor kinderen, maar ook sleutelhangers en kaarten waar een olifant op voorkomt. Opvallend zijn de prachtige producten van olifantenpoeppapier uit Sri Lanka, die net nieuw zijn binnengekomen bij importeur Lanka Lamai.
Klanten die in de actieperiode een olifantproduct kopen, maken kans op het winnen van een speciaal VIP arrangement voor Burgers’ Zoo in Arnhem. Dit geldt voor twee volwassen en twee kinderen, inclusief een rondleiding langs 'echte' olifanten.

Dit olifantje is het herkenningssymbool in de actieweken.

Wereldwinkel Leusden verbouwt
Als de wereldwinkel in Leusden op 6 maart, na een grondige verbouwing van twee weken, zijn deuren opent, moet het er van buiten totaal anders uitzien. De huisstijlkleuren wit en donkerpaars gaan het pand dezelfde uitstraling geven als de andere winkels die zijn aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. Ook het interieur gaat er anders uitzien, al zijn de mogelijkheden beperkt. De winkel is niet veel meer dan een pijpenla, want gehuisvest in een afgesloten steegje aan de Komenij.

Ondanks die krappe huisvesting en het beperkte assortiment behoort de omzet per vierkante meter tot de grootste van het land. Het assortiment van de winkel sluit kennelijk aan op de behoefte van de bewoners van Leusden. Zo worden er meer ‘boeddha’s’ verkocht dan elders in het land. Een belangrijk deel van de winst gaat terug naar de producenten in de vorm van giften. Ook de verbouwing wordt betaald van het verdiende geld.
Wereldwinkel Leusden bestaat ook 35 jaar. De officiële (her)opening vindt plaats op 29 maart door burgemeester Annemieke Vermeulen.

Gulle geste Werktheater
Werktheater Môi heeft vorige week een benefietvoorstelling gegeven in het Woldwijckcentrum in Hoogezand. De opbrengst kwam geheel ten goede aan de Wereldwinkel Hoogezand-Sappemeer. Het publiek kon hiervoor een vrijwillige bijdrage doen. Dat leverde in totaal 279 euro op. De theatermakers met een verstandelijke beperking presenteerden een programma met zang, dans en theater onder begeleiding van Eva Pantelakis. Via een veiling werden bovendien artikelen uit de wereldwinkel verkocht.

Opknapbeurt in Gaasterlân
De wereldwinkel in het Friese Gaasterlân krijgt een grote opknapbeurt met frisse nieuwe kleuren en een vernieuwde indeling. In verband hiermee gaan de fair trade-cadeaus in de ‘uitfairkoop’. De actie loopt nog tot en met zaterdag 1 maart. Daarna gaat de winkel dicht en gaan de medewerkers aan de slag met het opknappen. Dat doen ze zoveel mogelijk zelf. De feestelijke heropening is gepland op vrijdag 14 maart. Burgemeester Aalberts verricht de openingshandeling.

Scholieren runnen wereldwinkel op hun school

4Basisschool Het Creiler Woud in Schagen beschikt sinds vorig jaar over een heuse eigen wereldwinkel! Daar ging nogal wat aan vooraf, maar nu de zaak eenmaal goed draait zijn de leerlingen er klaar voor meer klanten te ontvangen. Wethouder Jan Steven van Dijk kwam een kijkje nemen.
Van Dijk heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming. De basisschool zocht naar een inkomstenbron om eigen activiteiten te kunnen bekostigen. Directeur Niek van Dorssen kwam met het idee van een wereldwinkel, maar daarvoor moest met de gemeente nog wel iets geregeld worden. Op 8 juni 2013 ging de winkel open, met een fancy-fair erbij. Alle leerlingen van de bovenbouw hebben een taak, zoals schoonmaken of wat onderhoud. Bij de entree van de school is ook een kleine etalage ingericht. De wereldwinkel van de ondernemende scholieren is een kwartier voor schooltijd en een kwartier erna geopend.

Wereldwinkel in boekhandel
In het Drentse Beilen is weer een wereldwinkel. De winkel is heropend in verkleinde vorm in boekhandel Het Logboek in de Brinkstraat. De opening werd door wethouder Dolfing verricht met het doorbreken van een tablet fair trade-chocolade.
De vorige wereldwinkel kon het niet meer bolwerken en de eigenaar van Het Logboek zag een wereldwinkel als een goede aanvulling op het assortiment. Om ruimte te maken is de boekhandel gestopt met de schilderspullen. Het Logboek werkt voor de inkoop van de producten samen met de wereldwinkel in Hoogeveen.
5 Wethouder Dolfing verrichtte de opening door een Tony in twee stukken te breken.


Jacobushoeve Vessem zoekt vrijwilligers

De Jacobushoeve in Vessem telt ongeveer honderd vrijwilligers maar komt, gezien de nog steeds toenemende drukte, toch handen te kort. Nieuwe actievelingen zijn welkom! In de Jacobushoeve zijn meerdere winkels ondergebracht: tweedehands kleding, klein huisraad en de wereldwinkel. Het werk speelt zich af in een vriendelijke, opbouwende sfeer. Het bevorderen van de ontmoeting (aan het werk of bij de koffie) vormt immers de belangrijkste doelstelling van de hoeve. De opbrengst van de winkels komt deels ten goede aan ideële projecten.

Bernheze gaat voor fair trade
De gemeente Bernheze in Oost-Brabant wil fair trade-gemeente worden. Er is een klankbordgroep opgericht om uit te zoeken aan welke eisen precies moet worden voldaan en of die haalbaar zijn. Daarin zitten vertegenwoordigers van diverse bedrijven en de wereldwinkel. Eind dit jaar moet definitief het besluit vallen of Bernheze een gooi doet naar de titel. Om fair trade gemeente te worden, moeten voldoende fair trade-producten ingekocht en verkocht worden. Daarnaast moeten er publieksactiviteiten zijn die de aandacht vestigen op het belang van eerlijke handel met ontwikkelingslanden.

Heilige koe op de aanhanger - Vervolg

6In de vorige nieuwsbrief stond een stukje over de  levensgrote scrap metal ‘heilige koe’ van Gone Arty.
In deze nieuwsbrief kunnen we ook een afbeelding plaatsen. Speurwerk op internet leverde op dat het om een Brahmaanse stier gaat. De maker is Gibson Makarutse uit Tafare, Harare."


Bestuur Wereldwinkels Nederland

18 februari 2014

 
Artikelen bekeken hits : 2057740

Laatste bijdragen


Abonneren op Red Eerlijke Handel.nl

Abonneer uzelf op Red Eerlijke Handel.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van al het nieuws omtrent Red Eerlijke Handel.nl.
 

124 WINKELS OPGEZEGD 9 WINKELS PRO FORMA OPGEZEGD DIT IS 38% VAN DE WERELDWINKELS

LAATSTE 20 WERELDWINKELS DIE LIDMAATSCHAP HEBBEN OPGEZEGD:

 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Deventer  
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkels die hebben opgezegd:

Wereldwinkels die hebben opgezegd:

De volgende Wereldwinkels hebben hun lidmaatschap opgezegd. Informeer ons over meer winkels die dat gedaan hebben.

 • Wereldwinkel Alphen a/d Rijn
 • Wereldwinkel Amsterdam Ganesha
 • Wereldwinkel Amsterdam St. Lucasparochie
 • Wereldwinkel Appingedam
 • Wereldwinkel Arkel
 • Wereldwinkel Baarn
 • Wereldwinkel Barendrecht
 • Wereldwinkel Bergambacht
 • Wereldwinkel Bedum
 • Wereldwinkel Beilen
 • Wereldwinkel Bergen (NH)
 • Wereldwinkel Best
 • Wereldwinkel Beverwijk
 • Wereldwinkel Borculo
 • Wereldwinkel Borger
 • Wereldwinkel Brielle
 • Wereldwinkel Burgum
 • Wereldwinkel Capelle a/d Ijssel
 • Wereldwinkel Coevorden
 • Wereldwinkel De Glind
 • Wereldwinkel Delft
 • Wereldwinkel Deventer - Abal
 • Wereldwinkel Doetinchem
 • Wereldwinkel Dokkum
 • Wereldwinkel Dronten
 • Wereldwinkel Eelde-Paterswolde
 • Wereldwinkel Egmond aan Zee
 • Wereldwinkel Eibergen
 • Wereldwinkel Eindhoven
 • Wereldwinkel Enschede
 • Wereldwinkel Ermelo
 • Wereldwinkel FAIR_NU (Langedijk)
 • Wereldwinkel Genemuiden
 • Wereldwinkel Giekerk
 • Wereldwinkel Goes
 • Wereldwinkel Goirle
 • Wereldwinkel Groningen
 • Wereldwinkel Haastrecht
 • Wereldwinkel Harderwijk
 • Wereldwinkel Hardinxveld-Giessendam
 • Wereldwinkel Hasselt
 • Wereldwinkel Heerhugowaard
 • Wereldwinkel Hellevoetsluis
 • Wereldwinkel Hengelo
 • Wereldwinkel Heusden
 • Wereldwinkel Hillegom
 • Wereldwinkel Hilvarenbeek
 • Wereldwinkel Hoek van Holland
 • Wereldwinkel Hoofddorp (den Ark)
 • Wereldwinkel Hoogeveen
 • Wereldwinkel Hoogezand-Sappermeer
 • Wereldwinkel Hoorn
 • Wereldwinkel Hulst
 • Wereldwinkel Joure
 • Wereldwinkel Kampen
 • Wereldwinkel Kapelle
 • Wereldwinkel Katwijk
 • Wereldwinkel Kerkrade
 • Wereldwinkel Klazienaveen
 • Wereldwinkel Kollum
 • Wereldwinkel Landgraaf
 • Wereldwinkel Landsmeer
 • Wereldwinkel Leidschendam
 • Wereldwinkel Leek
 • Wereldwinkel Leeuwarden
 • Wereldwinkel Leiden
 • Wereldwinkel Loppersum
 • Wereldwinkel Maassluis
 • Wereldwinkel Meerssen
 • Wereldwinkel Mijdrecht - de Ronde Venen
 • Wereldwinkel Nieuwkoop
 • Wereldwinkel Noordwolde
 • Wereldwinkel Norg
 • Wereldwinkel Nunspeet
 • Wereldwinkel Oegstgeest
 • Wereldwinkel Ommen
 • Wereldwinkel Oosterwolde
 • Wereldwinkel Oost-Souburg
 • Werelwinkel Oss
 • Wereldwinkel Oudekerk a/d Amstel
 • Wereldwinkel Overschie
 • Wereldwinkel Pijnacker
 • Wereldwinkel Raalte
 • Wereldwinkel Rijswijk
 • Wereldwinkel Roden
 • Wereldwinkel Sassenheim
 • Wereldwinkel Scheveningen
 • Wereldwinkel Schijndel
 • Wereldwinkel 's Gravenzande
 • Wereldwinkel Sint Annaparochie
 • Wereldwinkel Sliedrecht
 • Wereldwinkel Sneek
 • Wereldwinkel Spijkenisse
 • Wereldwinkel Stadskanaal
 • Wereldwinkel Steenwijk
 • Wereldwinkel Surhuisterveen
 • Wereldwinkel Ten Boer - Go 4 Fair
 • Wereldwinkel Ter Apel
 • Wereldwinkel Texel
 • Wereldwinkel Tholen
 • Wereldwinkel Uden
 • Wereldwinkel Uithuizen
 • Wereldwinkel Veendam
 • Wereldwinkel Veldhoven
 • Wereldwinkel Vlaardingen
 • Wereldwinkel Vollenhove
 • Wereldwinkel Voorburg
 • Wereldwinkel Voorschoten
 • Wereldwinkel Vorden
 • Wereldwinkel Vries
 • Wereldwinkel Waalwijk
 • Wereldwinkel Wageningen - De uitbuyt
 • Wereldwinkel Wassenaar
 • Wereldwinkel Wateringen
 • Wereldwinkel Winterswijk
 • Wereldwinkel Wergea-Warten
 • Wereldwinkel Werkendam
 • Wereldwinkel Wittem
 • Wereldwinkel Woudenberg
 • Wereldwinkel Zelhem
 • Wereldwinkel Zoetermeer
 • Wereldwinkel Zoeterwoude
 • Wereldwinkel Zwartsluis
 • Wereldwinkel Zwolle

Wereldwinkels die pro forma hebben opgezegd:

 • Alkmaar
 • Amersfoort 
 • Assen
 • Boxmeer
 • Heemstede
 • Helmond
 • Maasland
 • Zuidhorn